Informaatiota pennun ostajalle

Mitä tulee ottaa huomioon, kun harkitset uutta perheenjäsentä?

 1. Kissa elää hyvin hoidettuna ja terveenä pysyessään yli 15-vuotiaaksi. 
 2. Kissan perushoitoon kuluu kuukaudessa rahaa noin 70€ (kissanruuat, hiekat) 
 3. Kissan vuosittainen rokotus maksaa 50-70€ 
 4. Kissan sairastuessa eläinlääkärikulut ovat korkeat. Eläinlääkärikuluvakuutus on suositeltava. 
 5. Kastroinnin hinta on noin 90€, steriloinnin hinta noin 150€. (Pentuja ei myydä kasvatuskäyttöön ilman kasvattajan lupaa, joten jokainen lemmikki- tai näyttelytasoinen pentu on leikkuutettava!)
 6. Pentumme myydään sisäkissoiksi. Ulkoilu tapahtuu siis valjaissa tai kissan ulkoiluun tarkoitetussa ulkoilutarhassa, valvottuna silloinkin. 
Suosittelemme perheenjäsenten testauttamista kissa-allergian varalta, jottei yllätyksiä tule sitten, kun pentu saapuu uuteen kotiinsa. 

Joskus elämäntilanteiden muuttuessa tai muista syistä kissasta on pakko luopua. Pentua ostaessa olettamus kuitenkin on, että pentu saa itselleen koko elinikänsä kestävän perheen. Ongelmatilanteissa järkevintä on ottaa kissan kasvattajaan yhteyttä, jonka kanssa yhteistyössä etsitään keinoja tilanteen korjaamiseksi tai sijoitetaan kissa uuteen perheeseen. 

Paljonko kissanpentu maksaa?

Rekisteröity kissanpentu, joka on huolella kasvatettu ja hoidettu, maksaa. Perustelut siitä, minkä takia rotukissat ovat niin kalliita, löydät täältä. Kissojen kasvattaminen ei ole bisnestä. Vaikka kissanpennun arvo on korkea, on pennun kasvattamiseenkin mennyt hurjasti rahaa, minkä vuoksi harva kasvattaja jää pentueissa voitolle.

Jokainen pentu hinnoitellaan erikseen, mutta pääsääntöisesti pennun hinta on 1000€.

Kasvatukseen menevistä kissoista ja niiden hinnasta sovitaan aina erikseen. Kasvattajalta pitää olla lupa kissan jalostuskäyttöön.

Kissan hintaan kuuluu takuusumma, joka on 200€ ja joka maksetaan pentua varatessa. Takuusumma kuuluu kissan kokonaishintaan. Mikäli pennun varaus perutaan, takuusummaa ei palauteta.

Mikäli pentue varhaiskastroidaan (estääkseni kissojen väärän kasvatuskäytön), tulee jokaiselle pennulle operaatiosta lisähintaa noin 150€, mikä tietenkin maksaisi saman verran, jos uusi omistaja leikkauksen maksaisi.

Kissanpentua ei voi ostaa osamaksulla. Joissain tilanteissa osamaksuista voidaan neuvotella 1-3 erässä.

Ensimmäinen kissa taloon?

Seuraavassa listassa on listattu kaikki, mitä kissanpentu tarvitsee uuteen kotiinsa. Listassa on arvioitu myös tarvikkeiden hinnat, jotka perustuvat Zooplussan sekä Mustin ja Mirrin hinnastoihin. Tuotesuositukset on tehty kissalassamme käytettävien tuotteiden mukaan.

 1. Kissanvessa
 2. Kissanhiekka
 3. Kuljetuskoppa
 4. Raapimapuu
 5. Ruokakuppi ja ruoka
 6. Turkinhoitotuotteet
 7. Lelut
 1. Kissalassamme käytämme ns. avovessoja, joissa ei ole kupua päällä. Tämä on siis malli, johon pentu on kissalassamme tottunut. Kissat tottuvat toki muihinkin vessamalleihin, mutta aloitusvaihtoehtona avomalli on kissanpennulle kaikista tutuin. On tärkeää, että vessa on riittävän suuri. Hinnaltaan avovessa maksaa noin 10-15€.
 2. Kissanhiekkana käytämme kissalassamme mikrohiekkaa, joka on tutkitusti kissojen mieluisin hiekkalaji. Compact Care mikrohiekka maksaa noin 20€/15kg. Mikrohiekka pitää hajut tehokkaasti poissa ja paakkuuntuu kastuessaan eli on helppoa siivota. Kristallihiekan kanssa käytetään isoreikäistä kissanhiekkalapiota, jonka hinta on noin 2-3€.
 3. Kuljetuskoppa on tärkeä osa kissan turvallista matkustamista. Itse olemme kokeneet muoviset kuljetuslaatikot parhaiksi, koska ne ovat helppoja pitää hygieenisenä. Kuljetuskoppaa hankkiessa kannattaa ottaa huomioon, että pentu ei ikuisesti tule olemaan pennun kokoinen, vaan koppa kannattaa ostaa valmiiksi sen kokoisena, että kissa mahtuu siihen aikuisenakin. Muovisen kuljetuskopan hinta on noin 20-30€.
 4. Raapimapuu on kissalle tärkeä osa normaalia reviirikäyttäytymistä. Kissalla tulee olla jotain, missä kiipeillä ja terottaa kynsiään. Brittiläiset ovat pääasiassa melko laiskoja kiipeilemään, joten ihanteellisin puukorkeus brittiläiselle on noin 160cm. Raapimapuiden hinta laadusta riippuen vaihtelee 60€ satoihin euroihin.
 5. Ruokakupiksi suosittelen keraamisia ruokakuppeja, koska ne ovat hygienian kannalta parhaita sekä kestäviä. Muovikupit aiheuttavat kissoille aknea kerätessään bakteereja. Keraaminen ruokakuppi maksaa noin 10€. Kissalassamme kissamme syövät kuivanappuloinaan Canagania (70% lihaa) tai Power Of Naturea (60-80% lihaa). Hinnaltaan kuivanappulat ovat noin 20€/1,5kg. Märkäruoka vaihtelee paljon. Eläinkaupoista löytyy parhaat märkäruuat, sillä eläinkaupan ruuissa on suuri lihapitoisuus, eikä ruokiin ole lisätty turhaan esimerkiksi viljaa tai sokeria.
 6. Brittiläisen lyhytkarvan turkinhoito on hyvin helppoa. Turkki ei vaadi pesua ja kammaksi kelpaa tavallinen karsta, jonka arvo on alle 10€. Pitkäkarvaisen brittiläisen turkki kaipaa enemmän huomiota, joten takkukampa tulee tarpeeseen karstan kanssa. Pitkäkarvaisen brittiläisen säännöllinen peseminen helpottaa turkin päivittäistä hoitoa. Kissan kynsisakset maksavat 5€. Mikäli olet kiinnostunut näyttelyistä, annan erilliset ohjeet brittiläisen näyttelygroomaukseen liittyen.
 7. Kissoilla ei voi koskaan olla liikaa leluja. Leluiksi kelpaavat kaikki karkkipapereista lähtien. Kissanhuiskut ovat suosittuja sekä erilaiset aktivointilelut. Moni kissa tykkää juosta myös laaservalon perässä. Leluja ostaessa on tärkeää huolehtia, että ne ovat turvallisia. Pienet irtoavat osat joutuvat helposti pienen kissan maisteltavaksi. Kissanleluja hukkuu, joten niitä kannattaa ostaa runsaasti.
Yhteishintaa kissan perustarvikkeille tulee siis noin 190€ (ei sisällä ruokia).

Kissan raakaruokinta

Kissalassamme kissojamme ruokitaan raakaruualla. Raakaruokinnan kustannukset ovat lähes samat kuin täysravintoruokinnalla. Raakaruokinnassa tulee kuitenkin ottaa joitain asioita huomioon, jotta kissa saa ravinnostaan kaiken tarvitsemansa. Mikäli olet kiinnostunut pennun raakaruokinnasta, otathan minuun ensin yhteyttä!

Perusohje kissan raakaruokinnasta

Liha

- - kaikki maustamattomat lihat

- - ei sidekudoksia (niiden proteiineista ei ole hyötyä)

- - broilerin ja muiden eläinten sydämet, broilerin kivipiira, luuton hevonen, karjalanpaistilihat, vähärasvaiset jauhelihat, possun sydän ja kieli

- - pureskeltavia lihapaloja, ei jauhettuja lihoja

- - ravinnosta 50% punaista lihaa (tauriini)

- - lihaa 25-40g/kg/vrk

Vitamiinit

- - ADE-vitamiinit: Möller kalanmaksaöljy (0,5ml/kg/vrk) sekä maksa ja kala (silakka, muikku)

- - E-vitamiini: BE-liuos (suositusten mukaan)

Mineraalit

- - kalsium (100mg/kg/vrk): Aptus Calphosum D tai ihmisten kalsiumtabletit sekä luut (muut kuin broilerin luut)

- - sinkki (2mg/kg/vrk): sinkkivalmisteet esim. Biotiini Forte

Pennut

Lisäravinteiden määrä pennuille arvioidaan pennun arvioidun aikuispainon mukaan. Kalsiumia tulee antaa runsaasti.

Lisää tietoa raakaruokinnasta löydät täältä.