Brittiläinen pitkäkarva (BLH)

Treselle's Walton Brown BLH b

Niin mikä?

Brittiläinen pitkäkarva on melko tuore tapaus Suomessa, vaikka pitkäkarvaisia brittiläisiä onkin ollut aina. Lyhytkasvainen versio on hyvin suosittu rotu, mutta pitkäkarvaiseen versioon on harva tutustunut Suomessa.

1.1.2015 brittiläinen pitkäkarva sai oman EMS-koodin (BLH non) ja se hyväksyttiin brittiläisen lyhytkarvan sisarroduksi FIFéssä. Brittiläisen pitkäkarvan käsittely FIFéssä on jatkunut jo pitkään ja me pitkäkarvaisiin rakastuneet toivomme kovasti, että pian pääsisimme virallisten rotujen joukkoon FIFéssä. 

Treselle's Xanthus BLH b

Rodun historia

Ensimmäisen maailmansodan aikana kasvatustyö oli hankalaa ja brittiläisten lyhytkarvojen määrä väheni radikaalisti sodan takia. Tämän vuoksi rodun pelastamiseksi brittiläistä lyhytkarvaa jouduttiin yhdistämään muihin rotuihin, joihin kuului esimerkiksi persialainen.

Persialais-britti-risteytykset jaettiin karvan pituuden mukaan: lyhytkarvaisia käytettiin brittiläisten kasvattamiseen ja pitkäkarvaisia persialaisten.

Sodan jälkeen tehtiin päätös, että risteytyksiä käytetään vain persialaisten jalostukseen, koska ne olivat lähempänä persialaisen rotutyyppiä. Pitkäkarvageeni on kuitenkin säilynyt brittiläisten lyhytkarvojen linjoissa ja voi tulla esiin molempien vanhempien ollessa geenin kantajia.

  • Vasta vuonna 2001 brittiläinen pitkäkarva pääsi TICA-kattojärjestöön uutena rotuna ja vuonna 2004 se sai omat standardinsa ja pääsi virallisesti osallistumaan kilpailuihin.
  • WFC-kattojärjestö hyväksyi rodun vuonna 2008 ja vuonna 2009 brittiläiset pitkäkarvat esiintyivät myös WFC:n näyttelyissä.
  • FIFé-kattojärjestö hyväksyi brittiläisen pitkäkarvan brittiläisen lyhytkarvan sisarroduksi vuonna 2015 ilman näyttelyoikeutta.
  • FIFé hyväksyi brittiläisen pitkäkarvan (BLH) alustavasti hyväksytyksi roduksi ja lyhytkarvaisen britin EMS-koodi vaihdettiin muotoon BSH (aiemmin BRI) vuonna 2016.
  • FiFén kissanäyttelyssä pitkäkarvaiset britit voivat saada sertejä IC/IP -titteliin asti ilman oikeutta nominointiin vuonna 2016.
  • Brittiläinen pitkäkarva hyväksyttiin FIFé:ssä omaksi rodukseen 1.10.2017.

Treselle's Uda von Linne BLH c (Calciferin täyssisko)

Treselle's Uda von Linne BLH c